»Prava oseba na pravem mestu lahko spremeni svet podjetja. Napačna oseba lahko uniči vse.”

– Richard Branson, ustanovitelj Virgin Group

V procesu zaposlovanja se vsak kandidat (m/ž) želi predstaviti v najboljši možni luči. To je razumljivo, saj želijo dobiti službo. Zato je ta naloga bolj zahtevna in kompleksna, kot je videti na prvi pogled, saj se v ozadju vsakega kandidata lahko skrivajo njegove šibkosti in potencialne omejitve, ki jih ne želi razkriti.

Sodobni svet  omogoča, da se lahko pripravijo in naučijo odgovore na tipična »tricky« vprašanja, saj na spletu najdejo nasvete o tem, kako odgovarjati na vprašanja med intervjujem.

Zakaj je pomembno osredotočiti se tudi na šibkosti kandidatov?

Poznavanje in ocenjevanje šibkih področij kandidatov je enako pomembno kot prepoznavanje njihovih prednosti. Zanima nas, ali so primerni za določeno delovno mesto (v prodaji želimo npr. zaposlenega, ki je komunikativen in samoinciativen, v računovodstvu pa nekoga, ki je natančen in vztrajen), ali jih vodi notranja motivacija ali potrebujejo zunanjo motivacijo. Kakšna je njihova sposobnost obvladovanja zahtevnih izzivov in kako bodo reagirali v stresnih situacijah in kako se bodo ujeli z ekipo.

Svetovni trendi kažejo, da obstajata pri izbiri kandidatov dve nevarnosti:

– Kognitivna in nezavedna pristranstkost. Včasih lahko igra nezavedna subjektivnost veliko vlogo. Na primer, spraševalec se lahko nezavedno nagiba  k kandidatu, ki mu je “simpatičen” ali ima podobne interese/hobije.
Kandidat, ki deluje in govori samozavestno, naredi boljši vtis in bo nezavedno lahko prva izbira, pred kandidatom, ki ima tremo.

– Zmožnost obvladovanja stresa in stresna vedenja. Prepoznati kaj pri kandidatu izzove stres spravi v stres in kakšno bo njegovo stresno vedenje je eden izmed najtežjih izzivov zaposlitvenega intervjuja. Določeni stresni odzivi oziroma vedenje v stresnih situacijah imajo lahko negativen vpliv in posledice na delovno učinkovitost, organizacijsko klimo v podjetju in odnose do strank

Zakaj je PCM® izjemen pripomoček za zaposlovanje

»PCM je edini model, ki poleg ostalega razloži tudi, kaj motivira posameznika in kako ga motivirati ter pokaže, kaj izzove stres in prepozna njegovo stresno vedenje.«

Uporaba modela PCM® za selekcijo in zaposlovanje se je začela konec 70-ih let prejšnjega stoletja.

»Vesoljska agencija NASA je ravno začela s programom izstreljevanja vesoljskih raketoplanov (SpaceShuttle). Njihov takratni glavni psihiater dr. Terry McGuire, je bil odgovoren za selekcijo in ocenjevanje psihološke primernosti astronavtov.

To je bila zelo zahtevna naloga, saj je bilo treba izbrati prave ljudi, mentalno in fizično pripravljene na take izzive. Ljudi, ki znajo učinkovito komunicirati, obvladujejo svoja čustva in stres v izjemno stresnem delovnem okolju, v vesoljskih plovilih, kjer so prav vsi dejavniki normalnega bivanja omejeni. Dodajmo k temu še pritisk stroškov in nevarnosti, ki spremljajo take misije, in lahko razumemo, zakaj je motiviranost, prepoznavanje ter obvladovanje stresnih vedenj ter združljivost ekipe tako pomembno.«

Delo dr. Taibi Kahlerja je bilo takrat že priznano, zanj je prejel nagrado ustanovitelja transakcijske analize dr. Erika Berna  »Eric Berne Memorial Scientific Award«, zato ga je dr. Terry McGuire povabil, da sodeluje pri postopku selekcije in intervjujih bodočih astronavtov. V samo 10 minutah je dr. Taibi Kahler zbral več informacij o profilu kandidata, kot dr. Terry McGuire v 3 urah.

Velik časovni prihranek in genialna natančnost pri napovedovanju osebnostnih lastnosti in primernosti rekrutacije kandidatov je zato modelu PCM® odprla vrata pri vesoljski agenciji NASA in največjih podjetjih po vsem svetu.

PCM: Trenutno najboljši znanstveno podprt model za zaposlovanje

PCM je edinstven model, ki ekskluzivno razkriva, kaj kandidata spravi v stres ter prepozna njegova stresna vedenja, hkrati pa tudi identificira motivatorje kandidata in ponuja vpoglede v to, kako ga motivirati.cijah na delovnem mestu.

»PCM razkrije o kandidatu več kot DISC, SDI ali Gallup model«

Njegova edinstvena prednost je, da zna ugotoviti in predvideti:

1. razumevanje kandidata: PCM® je edinstven, ker omogoča poglobljeno razumevanje posameznikov na več ravneh:

– vrline posameznega kandidata,
– njegove zaznavne preference in način komunikacije.

2. motivacijske dejavnike: PCM® je orodje, ki eksplicitno določi motivatorje in demotivatorje kandidatov. Jasno tudi pokaže ali ima kandidat notranjo ali zunanjo motivacijo. S tem vedenjem lažje izberete pravo delovno mesto zanj. To povečuje zadovoljstvo in produktivnost zaposlenih.

Razumevanje in prilagajanje motivaciji: Vsak posameznik je motiviran na svoj način. Medtem ko imajo nekateri visoko stopnjo samomotivacije in potrebujejo malo zunanje spodbude, drugi potrebujejo več vodstva in zunanje motivacije. PCM z matematično natančnostjo identificira, kaj posameznika motivira, kar omogoča, da prilagodimo pristop in natančno določimo, kako najbolje motivirati in voditi vsakega posameznika.

3. identifikacija stresnih vedenj: PCM® je natančno orodje za:

– prepoznavanje sprožilcev stresa pri kandidatih torej kateri stresorji sprožajo stresni odziv,
– sposobnost obvladovanja stresa ter
– zelo natančno določitev njegove reakcije pod pritiskom (umik, konflikt, obtoževanje drugih, manipulacija …).

Poznavanje vsega tega je za zaposlovalca ključno za oceno, kako se bodo kandidati odzvali v stresnih situacijah na delovnem mestu.

“Zaposlitev je najpomembnejša odločitev, ki jo manager sprejme. Napake pri zaposlovanju so dolgotrajne in drage.” – Laszlo Bock, nekdanji VP of People Operations pri Google

Uspešna uporaba v praksi: PCM se že vrsto let uspešno uporablja v številnih organizacijah po vsem svetu, vključno z velikimi korporacijami, vlado, zdravstvom in šolstvom. Njegova učinkovitost je bila preverjena v različnih delovnih okoljih. Ta model uporabljajo največja podjetja iz seznama Fortune 500, kot so Apple, Microsoft, BMW, Coca Cola, kot trenutno najboljši test na svetu za zaposlovanje novih sodelavcev.

learn pcm

Kako vam lahko še pomagamo?

Pokličite nas na + 386 (0) 70 424 118 ali pošljite email.